پیشینه تعلیم و تربیت در اردبیل
📖
پیشینه تعلیم و تربیت در اردبیل
خواجه نصیرالدین طوسی در اخلاق ناصری هدف از تعلیم و تربیت را سعادتمند ساختن انسانها می داند و وسیله رسیدن به این سعادت را چهار فضیلت "حکمت، شجاعت، عفت و عدالت" قلمداد می کند .
برای ورود در حوزه پیشینه تعلیم و تربیت اردبیل باید اشاره ای داشت به ناحیه مغان که پیش از پیدایش زردشت مرکز تربیت قدیسین و علمای آیین اورمزد پرستی بود که بعد از ظهور زردشت همچنان طی قرون متمادی کانون علوم دینی زمان خود باقی مانده و با توجه به این امر که در آن دوران علوم رایج بیشتر مربوط به احکام دینی و آموختن آنها بصورت واجبات و محرمات درمیان مردم بوده همچون سایر بلاد در شهر اردبیل نیز وظیفه آموزش برعهده علما و موبدان دینی قرار می گیرد.و از این طریق آداب و دانشهای مرسوم زمان به دیگران آموخته می شود.
بعد از حمله اعراب امر تعلیم و تربیت به "اهل عطا " سپرده می شود . _ خلفای صدر اسلام بهمراه سرداران جنگی، کسانی را نیز به متصرفات خود می فرستادند و با مساعدتهایی که از محل بیت المال به آنان می کردند، آنها را وادار به تعلیم قرات قرآن به ساکنان نقاط مفتوحه می کردند و احکام اسلامی را به آنان می آموختند که این اشخاص در آن زمان به " اهل عطا" معروف بودند_ این امر زیاد به طول نمی انجامد چرا که در زمانی نه چندان طولانی دانشمندانی در اردبیل پا به عرصه نهاده و امر تعلیم علوم اسلامی را نه تنها در اردبیل بلکه در منطقه قفقاز و ماورای آن بر عهده می گیرند._ چرا که اردبیل در آن زمان مرکز آذربایجان بود. _ دانشمندانی چون "ابوجعفربن محمد اردبیلی" از حافظان بنام قرآن در مرکز خلافت اسلامی، "ابوالحسن یعقوب بن موسی اردبیلی" در قرن سوم هجری از دانشمندان و معلمان بزرگ اسلامی بغداد.
برگرفته از کتاب: اردبیل در گذرگاه تاریخ.صفری، بابا.جلد سوم صفحه ۱۵۴
تذکره شاعران اردبیل
سیری بر تاریخ ادبی کهن دیار اردبیل
https://telegram.me/tazkira_ardabil_shairlari
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.